Bakalie to głównie suszone owoce południowe oraz orzechy. Do bakalii można zaliczyć między innymi:
Suszone owoce to świetna alternatywa dla tradycyjnej formy owoców. Bakalie w tej postaci zachowują swoje właściwości zdrowotne, zwiększając swój aromat i smak. Ponadto suszone owoce zawierają więcej błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit.
Do bakalii w postaci suszonych owoców należą daktyle, figi, śliwki, morele, papaja, jabłko, żurawina, owoce goji i wiele innych zarówno polskich, jak i zagranicznych owoców. Część z nich może występować również w wersji kandyzowanej jak papaja, ananas, czy pomarańcza.
Orzechy są coraz częściej stosowanymi w kuchni bakaliami. Są bogate w wiele zdrowych kwasów, minerałów i witamin, a niektóre z nich mają nawet właściwości przeciwnowotworowe. Najpopularniejszymi w Polsce bakaliami w postaci orzechów są oczywiście orzechy włoskie i laskowe, jednakże dużą popularność zdobyły również orzechy ziemne (fistaszki), pistacje, orzechy makadamia, pekan, orzechy brazylijskie i kokosy.
Nasiona wraz z ziarnami możemy zaliczyć do grupy bakalii. Są one bardzo często używane w kuchni arabskiej, syryjskiej, azjatyckiej, ale również w kuchniach europejskich, w tym w polskiej. Nasiona i ziarna w postaci słonecznika, pestek dyni, sezamu czy maku to podstawa wielu ciast i deserów, ale również świetny chrupiący dodatek do zup oraz dań głównych.