Bakalie są bardzo dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek czekoladowych, gdyż mimo swojego często słodkiego smaku są bogate w wiele składników odżywczych, minerałów i witamin. Bakalie pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie dzięki witaminom z grupy A, B, C, D, wapniowi i potasowi, a także mogą wpływać pozytywnie na nasze samopoczucie, łagodząc wiele problemów zdrowotnych.
Bakalie oprócz poprawy samopoczucia i naszego wyglądu zapobiegają również nowotworom oraz zawałom. Mogą też łagodzić dolegliwości żołądkowe i wspomagają trawienie, co oznacza, że powinny znajdować się w diecie każdej osoby na diecie. Bakalie są bogate również w kwas foliowy, dlatego zalecane są kobietom w ciąży.
Bakalie w postaci orzechów są bardzo wartościowe dla organizmu. Każdy powinien w swojej diecie uwzględnić około garści orzechów dziennie, aby odpowiednio wzmocnić serce, a także pamięć.
Orzechy to jedne z najbardziej wartościowych bakalii ze względu na zawartość l-argininy, która powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Ponadto bakalie z tej rodziny wspomagają walkę z cholesterolem, dzięki zawartości witaminy E.
Suszone owoce to bakalie, które świetnie spiszą się zarówno w słodkich, jak i w wytrawnych daniach, a ponadto pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie.
Świetnymi bakaliami w postaci suszonych owoców dla osób odchudzających się są figi i morele. Suszone figi zawierają najwięcej błonnika za wszystkich bakalii. Ponadto wspomagają prawidłowe działanie układu hormonalnego i odtruwają oraz odkwaszają organizm. Figi zapobiegają również powstawaniu wrzodów żołądka, a także pomagają w ich leczeniu.
Suszone morele to bakalie, które są niezwykle popularne w Polsce. Zawierają dużo żelaza i potasu, co sprawia, że doskonale regulują ciśnienie krwi i usuwają nadmiar wody z organizmu. Bakalie w postaci moreli posiadają również dużą ilość beta-karotenu, czyli substancji pomagającej przeciwdziałać nowotworom.